Anats S.A. Logo
Blog archive

Χρησιμοποιούμε σωστά το Πιεσόμετρο;

Η καλύτερη μέτρηση πίεσης σε περιβάλλον σπιτιού αποτελούν τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, εξίσου όμως καλά είναι και τα αναλογικά. Ωστόσο, αναδεικνύονται  όμως  τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, διότι έχουν απλή και πολύ εύκολη χρήση καθώς μπορούν χρησιμοποιηθούν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Καλό θα ήταν να γίνεται συχνή μέτρηση γιατί αυτό μπορεί σώσει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Όμως , θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια συνηθισμένα λάθη τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν την αξιοπιστία των τιμών της μέτρησης.

Πιθανά λάθη μπορεί να είναι τα εξής:

- Η λάθος θέση του σώματος του ατόμου. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της μέτρησης το κάτω μέρος του σώματος δηλαδή τα πόδια θα πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, και η πλάτη να υποστηρίζεται στην πλάτη ενός καθίσματος.  Η μέτρηση πρέπει να γίνεται στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.

-Το λάθος μέγεθος της  περιχειρίδας. Αν το άτομο είναι υπέρβαρο ή λιπόσαρκο, η τυπική περιχειρίδα ενηλίκων που περιλαμβάνεται δεν θα μετρήσει την πίεση με ακρίβεια.

-Να μην γίνει μέτρηση έπειτα από φαγητό ή  ποτό. Από την ώρα του γεύματος ως την μέτρηση της πιέσεως, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες.

-Να μην γίνει  μέτρηση έπειτα από άσκηση.  Μην μετράτε πίεση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση. 

-Το άτομο δεν έχει ουρήσει πριν τη μέτρηση.

-Κατά τη μέτρηση το άτομο  πραγματοποιεί κι άλλες δραστηριότητες.

-Το άτομο δεν φροντίζει  για την περιοδική αξιολόγηση και το service του πιεσόμετρου.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανθρώπων, διότι ενέχει πολλούς κινδύνους για την καρδιά, τον εγκέφαλο, μέχρι τα νεφρά και τα μάτια. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση  που  παρατηρείται στο 20-30% των ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500.000 Έλληνες είναι υπερτασικοί και πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι ανα τον κόσμο υποφέρουν από υπέρταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ εκείνων που πάσχουν από υπέρταση ο ένας στους τέσσερις δεν έχει τη γνώση γι αυτό. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο, είτε για προληπτικούς λόγους είτε γιατί αντιμετωπίζουμε θέμα υγείας, να μετράμε την πίεσή μας. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο σπίτι, δεν είναι δύσκολη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά με το πιεσόμετρό μας, ώστε τα αποτελέσματα να μην είναι ψευδή.

Βήματα για σωστή μέτρηση

Η πίεση θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Δεν πρέπει να μετράτε την πίεση σας όταν ήσαστε εκνευρισμένοι , ή δεν νιώθετε καλά ή όταν έχετε πονοκέφαλο γιατί έτσι η μέτρηση δεν θα βγει σωστή.
2)Μία ώρα πριν μετρήσετε την πίεσή σας δεν θα πρέπει να έχετε φάει, πιει καφέ, καπνίσει ή κουραστεί πολύ.
3) Δεν θα πρέπει να έχετε κάνει γυμναστική, ή τότε θα πρεπει να περάσει τουλάχιστον χρονικό περιθώριο 2 ωρών. 

4) Φροντίστε το περιβάλλον που γίνεται η μέτρηση να έχει ησυχία και να είναι ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Δεν πρέπει να κρυώνετε, να ζεσταίνεστε ή να νιώθετε οποιαδήποτε δυσφορία.
5) Για να γίνει σωστά η μέτρηση, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου στο αριστερό ή στο δεξί μπράτσο, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα.
6)  Να κάθεστε και η πλάτη σας να στηρίζεται στο κάθισμά σας.
7) Το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται π.χ. σε τραπέζι, γραφείο, έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.
8) Τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά τη στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.
9) Μη φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα στενά μανίκια στο χέρι που θα κάνετε τη μέτρηση.
10) Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδας παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας. Αν είναι μικρότερο από ό,τι χρειάζεται, η πίεση θα βρεθεί υψηλότερη από την πραγματική. Αν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, χαμηλότερη. O αεροθάλαμος πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το 40% της περιφέρειας του μπράτσου σας. Στο εμπόριο θα βρείτε τουλάχιστον 3 μεγέθη αεροθαλάμων, ώστε να επιλέξετε το καταλληλότερο για σας.
11) Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να μετρήσετε την πίεσή σας, η μέτρηση θα πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια. Αν βρείτε διαφορά μέχρι 1,5 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών, μην ανησυχήσετε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά, ο γιατρός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Για τις επόμενες μετρήσεις να χρησιμοποιείτε το μπράτσο που θα δείξει τη μεγαλύτερη πίεση.
12) Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε 3 μετρήσεις. Η καθεμία να απέχει από την άλλη περίπου 1-2 λεπτά. Την πρώτη μέτρηση μην τη λαμβάνετε ποτέ υπόψη σας. Να υπολογίζετε το μέσο όρο μεταξύ δεύτερης και τρίτης.

Η συχνότητα της μέτρησης
• Κάθε υγιής ενήλικος πρέπει να μετρά την πίεσή του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, τις πρωινές συνήθως ώρες. Αν βρεθεί αυξημένη, πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό.
• O υπερτασικός που μόλις άρχισε να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα θα πρέπει τις πρώτες 3-4 εβδομάδες να μετρά την πίεσή του τακτικά, ακόμα και 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ, πριν τη λήψη φαρμάκων). Μετά από αυτό το διάστημα, καθώς αναμένεται η πίεσή του να έχει ρυθμιστεί, θα πρέπει να την παρακολουθεί 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, εκτός και αν εμφανιστεί άλλο σύμπτωμα ή ο γιατρός του του έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες.

Η επιλογή του Πιεσομέτρου
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών πιεσόμετρα.
• Τα υδραργυρικά είναι τα πλέον ακριβή στις μετρήσεις τους, αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από έναν μη ειδικό.
• Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα είναι εύκολα στη χρήση τους, έχουν ικανοποιητική ακρίβεια στις μετρήσεις τους και είναι ευρέως διαδεδομένα. Να θυμάστε, όμως, ότι αν έχετε αρρυθμία, οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι λανθασμένες.


Oι φυσιολογικές τιμές
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης

Συστολική πίεση (mmHg) Διαστολική πίεση (mmHg) 
Βέλτιστη <120 <80
Φυσιολογική 120-129 80-84
Υψηλή φυσιολογική 130-139 85-89
Υπέρταση >140 >90

Γιατί πρέπει να παρακολουθούμε την πίεσή μας;
Αν είστε υπερτασικοί και δεν παίρνετε τα κατάλληλα μέτρα, τότε συγκρινόμενοι με τους φίλους σας της ίδιας ηλικίας, που όμως έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, εσείς κινδυνεύετε:
• 7 φορές περισσότερο να πάθετε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• 3 φορές περισσότερο να υποστείτε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
• 6 φορές περισσότερο να πάθετε καρδιακή ανεπάρκεια.
• 3 φορές περισσότερο να πάθετε ανευρύσματα της αορτής και αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων.
Αν όμως την παρακολουθείτε και τη ρυθμίζετε, τότε μειώνονται σημαντικά όλοι αυτοί οι κίνδυνοι.

Οι  μετρήσεις στο σπίτι για να βγουν ακριβείς θα πρέπει να αποφεύγονται όταν σας προκαλούν άγχος και σας οδηγούν σε εσφαλμένες πρωτοβουλίες, όπως το να αλλάζετε μόνοι σας τη θεραπευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιακών Παθήσεων και Εγκεφαλικών Επεισοδίων (American Association for Heart Diseases and Stroke), η υψηλή πίεση σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από άνδρες και είναι 2-3 φορές πιο συχνή σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά σε σχέση με αυτές που δεν λαμβάνουν. Μια άλλη μελέτη (National Ambulatory Medical Care Survey), που έγινε σε σύνολο 12.064 ατόμων, απέδειξε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με την πίεσή τους με μικρότερη επιτυχία από τους άνδρες και παίρνουν σε ακόμη μικρότερο βαθμό προληπτικά θεραπευτικά μέτρα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Leave your comment