Anats S.A. Logo
RSS

Blog

Στρεπτόκοκκος , συμπτώματα και το Strep Test A

 

 

Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου Strep A All Test

 

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας μικροοργανισμός που ανήκει στην ομάδα των στρεπτοκόκκων, γνωστών για την ποικιλία των ασθενειών που προκαλούν στον άνθρωπο. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους διάγνωσης της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α είναι μέσω του strep test A, ένα ταχύτατο τεστ που μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία του μικροβίου στον οργανισμό εντός λίγων λεπτών.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, όπως τη φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, τη ρινίτιδα και την ερυθράλγη. Αυτές οι ασθένειες είναι συχνές ειδικά σε παιδιά και μπορεί να είναι επώδυνες και ενοχλητικές.

Το strep test A είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν αυτό το τεστ για να προσδιορίσουν εάν μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία οφείλεται στην παρουσία του μικροοργανισμού. Το τεστ γίνεται συχνά σε παιδιά με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό και δυσφορία.

Η διάγνωση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α είναι σημαντική για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε άλλα άτομα και στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Συνολικά, το strep test A αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α, βοηθώντας έτσι στην παροχή γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας.

Ο στρεπτόκοκος Α μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Ορισμένα από τα κύρια συμπτώματα που συνδέονται συχνά με τη μόλυνση από στρεπτόκοκκο Α περιλαμβάνουν:

 1. Πονόλαιμος: Έντονος πόνος στον λαιμό, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος και επώδυνος, και επιδεινώνεται συνήθως κατά την κατάποση.
 2. Πυρετός: Συχνά συνοδευόμενος από μόλυνση από στρεπτόκοκκο Α, ο πυρετός μπορεί να είναι υψηλός και να συνοδεύεται από ανατομικές αναταραχές.
 3. Δυσφορία: Γενική αίσθηση αδιαθεσίας, κούρασης ή αναστάτωσης, που μπορεί να συμβαίνει παράλληλα με άλλα συμπτώματα.
 4. Πονοκέφαλος: Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο.
 5. Ερυθράλγη: Αίσθημα καύσου ή ερεθισμού στην περιοχή της λαιμαργίας, ιδίως κατά την κατάποση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας ανάλογα με το άτομο και τον τύπο της μόλυνσης. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Πως λειτουργεί η άσκηση στους Διαβητικούς τυπου 1 και 2;

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 1

Η Ινσουλίνη  όπως αναφέρθηκε παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες και επηρεάζει άμεσα τις ορμονικές απαντήσεις κατά την άσκηση. Η έλλειψη ενδογενούς ινσουλίνης στον τύπο 1 Σ.Δ. αποτελεί βασικό μειονέκτημα στην προσπάθεια κάλυψης των μεταβολικών αναγκών των ασκούμενων μυών. Εκτός από την ινσουλίνη και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τις μεταβολικές και ορμονικές απαντήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως:

 1. Η ένταση , η διάρκεια και ο τύπος άσκησης
 2. Η γενετική κατάσταση υγείας των διαβητικών και η ηλικία τους.
 3. Η παρουσία μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων επιπλοκών.
 4. Η ποιότητα ρύθμισης της μεταβολικής διαταραχής.
 5. Ο τύπος και η δόση της ινσουλίνης, η θέση της ενέσεως πριν την άσκηση και ο χρόνος που γίνεται, η διατροφή και ο χρονισμός γευμάτων και άσκησης.

 

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2

Η συχνότητα του Σ.Δ. τύπου 2 είναι πολύ μεγάλη, η κινητική της γλυκόζης στο Σ.Δ. τύπου 2 έχει ελάχιστα μελετηθεί. Στον τύπο 2 Σ.Δ. μειονεκτεί ή έκκριση ινσουλίνης, συνήθως όμως επαρκεί. Το πρόβλημα εδώ εστιάζεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη που οφείλεται είτε σε βλάβες στη σύνδεση με τους υποδοχείς ινσουλίνης, είτε σε βλάβη μετά τους υποδοχείς. Η πλειονότητα των διαβητικών τύπου 2  είναι παχύσαρκοι και υπερινσουλιναιμικοί. Επίσης ο τύπος της θεραπείας η δίαιτα τα υπογλυκαιμικά δισκία ή η λήψη ινσουλίνης είναι παράγοντες που εμπλέκονται στην κινητική της γλυκόζης κατά την άσκηση. Είναι γεγονός ότι η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών έναντι της ινσουλίνης, λόγω αυξημένης πρόσληψης της μη οξειδούμενης γλυκόζης και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης. Σε άτομα με Σ.Δ. ΤΎΠΟΥ 2 που αντιμετωπίζονται με δισκία στην παρατεταμένη άσκηση, εμφανίζεται υπογλυκαιμική τάση. Η λήψη δισκίου πριν την άσκηση, διπλασιάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μειώνει τη γλυκόζη κατά 50% και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για υπογλυκαιμικό επεισόδιο κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση. Από μελέτες έχει φανεί ότι άτομα με φυσική δραστηριότητα έχουν καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη, από άτομα με καθιστική ζωή. Η άσκηση πρέπει να σχεδιάζεται και να εκτελείται έτσι ώστε να εξυπηρετεί το συγκεκριμένο διαβητικό (εξατομίκευση).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η άσκηση στα άτομα με Σ.Δ.

 • Προσφέρει βοήθεια
 • Απαιτείται προσεκτικός ατομικός σχεδιασμός.
 • Η έναρξη της να γίνεται μετά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ρύθμισης.
 • Επιβάλλεται εγρήγορση για αναπροσαρμογή της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής.
 • Η ήπια και αυξανόμενη προοδευτικά σε διάρκεια άσκηση είναι κυρίως ακίνδυνη και εξίσου επωφελής και δεν απαιτείται βιασύνη στην εφαρμογή της.
Ο ιός RSV ή Respiratory Syncytial Virus και τα συμπτώματα του
Το RSV, ή Respiratory Syncytial Virus, είναι ένας ιός που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις, κυρίως σε νήπια και μικρά παιδιά. Είναι μια από τις κοινότερες αιτίες πνευμονίας και βρογχίτιδας σε βρέφη και νήπια κάτω των δύο ετών. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια αναπνευστικής δυσχέρειας σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες υγειονομικές παθήσεις.
Πρόσληψη γλυκόζης
Πρόσληψη γλυκόζης Η κατά την μυϊκή άσκηση σύσπαση του μυός αποτελεί ερέθισμα για την πρόσληψη γλυκόζης, από τον ασκούμενο μυ, χωρίς την παρουσία ινσουλίνης όπως και ο εγκέφαλος και στα ερυθρά αιμοσφαίρια παρά ότι ο μυϊκός ιστός , καρδιακός μυς και ο λιπώδης ιστός προσλαμβάνουν τη γλυκόζη μόνο με παρουσία της ινσουλίνης.
Το ενδοκρινικό σύστημα κατά την άσκηση
Λόγω αυξημένου αδρενεργικού ερεθισμού έχουμε: Η αύξηση της αιματικής ροής στα ασκούμενα όργανα προκαλεί μείωση αιμάτωσης των οργάνων που συμβάλλουν στην κάθαρση των αντιρροπιστικών ορμονών (ήπαρ). Μεταβολές επίσης συμβαίνουν και στην γλυκαιμία – μείωση επιπέδων γλυκόζης λόγω υπερκατανάλωσης. Με το πέρας της άσκησης έχουμε αποκατάσταση στην έκκριση ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου 2024
Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 σηματοδοτείται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, μια σημαντική ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση της μάχης ενάντια σε αυτήν την ασθένεια. Ο Παιδικός Καρκίνος παραμένει μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία των παιδιών παγκοσμίως, με αυξανόμενα ποσοστά διάγνωσης κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση αυτής της νόσου, καθώς και να στηρίξουμε τις οικογένειες που βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα.
Ασύρματα Παλμικά Οξύμετρα: Η Νέα Τάση στην Υγεία και την Παρακολούθηση των Συμπτωμάτων

Ασύρματα Παλμικά Οξύμετρα: Η Νέα Τάση στην Υγεία και την Παρακολούθηση των Συμπτωμάτων

 

Στην εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας, η υγεία και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων αποκτούν νέα διάσταση με την εμφάνιση των ασύρματων παλμικών οξύμετρων. Τα παλμικά οξύμετρα Bluetooth αντιπροσωπεύουν μια εξέλιξη στην παρακολούθηση της υγείας, επιτρέποντας στους χρήστες να μετρούν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (SpO2) και τους παλμούς τους χωρίς την ανάγκη για καλώδια ή περιορισμένη κινητικότητα.

Τα Bluetooth παλμικά οξύμετρα προσφέρουν ευελιξία και άνεση στην χρήση τους. Οι χρήστες μπορούν να συνδέσουν αυτές τις συσκευές με το smartphone ή το tablet τους, επιτρέποντας την άμεση μετάδοση των μετρήσεων και την ανάλυσή τους μέσω εφαρμογών υγείας. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την υγεία τους πιο αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα της αναπνοής τους και την καρδιακή τους υγεία σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Με την αύξηση της επίγνωσης για τη σημασία της παρακολούθησης της υγείας, τα παλμικά οξύμετρα Bluetooth αναδεικνύονται ως ένα εργαλείο που διευκολύνει την πρόληψη και τη διαχείριση των υγειονομικών προβλημάτων. Με τη δυνατότητα να παρακολουθούνται οι βιομετρικές παράμετροι του σώματος με άνεση και ακρίβεια, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρες πληροφορίες για την υγεία τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωσή της. Έτσι, η επιστημονική πρόοδος συναντά την καθημερινή ζωή, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας μας.

Το θερμόμετρο με εύκαμπτη άκρη

Το θερμόμετρο με εύκαμπτη άκρη αποτελεί ένα από τα πιο πολύπλευρα και χρήσιμα εργαλεία στον κόσμο της ιατρικής και όχι μόνο. Η ευελιξία της άκρης του το καθιστά ιδανικό για ποικίλες εφαρμογές, ενώ η ακρίβειά του παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σε διάφορες καταστάσεις.

Στον τομέα της υγείας, το θερμόμετρο με εύκαμπτη άκρη είναι απαραίτητο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε παιδιά, ειδικά στα μωρά και νήπια, όπου η χρήση ενός συμβατικού θερμόμετρου μπορεί να είναι δύσκολη ή αντιπαθητική. Η μαλακή και ευέλικτη άκρη προσφέρει άνεση και ασφάλεια στο μωρό κατά τη διάρκεια της μέτρησης της θερμοκρασίας του, ενώ η ακρίβεια των μετρήσεων εξασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση της κατάστασής του.

Το θερμόμετρο με εύκαμπτη άκρη αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, προσφέροντας αξιόπιστες μετρήσεις θερμοκρασίας με άνεση και ευκολία. Η ευελιξία και η ακρίβεια του καθιστούν ένα απαραίτητο εργαλείο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εξασφαλίζοντας την ακριβή αξιολόγηση της θερμοκρασίας σε διάφορες καταστάσεις.

Σακχαρώδης διαβήτης και η διεργασία της γλυκόζης στον οργανισμό

Οι διεργασίες που αποσκοπούν στην ομαλή πορεία των λειτουργικών σκοπών του οργανισμού είναι:

 1. Διατήρηση της ομοιόστασης γλυκόζης

Δεν εμφανίζεται μεγάλη διακύμανση επιπέδων της γλυκόζης παρά τη μεγάλη ποσότητα κυκλοφορούσας και προσλαμβανούμενες από του μυς γλυκόζης, λόγω ισορροπίας της παραγωγής από το ήπαρ γλυκόζης με την κατανάλωση της από τους μυς. Μόνο σε βαριά και παρατεταμμένη άκηση η παραγωγή ξεπερνά την κατανάλωση με αποτέλεσμα μια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης.

 1. Αποτελεσματικός μεταβολισμός του υποστρώματος

Ανάλογα με το είδος της άσκησης, καθορίζεται και το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί. Οι παράγοντες που το καθορίζουν είναι επάρκεια του οξυγόνου και η αναγέννηση του αδεβιτριφωσφορικού οξέος. Επί μειώσεως του διαθέσιμου Ο2 , η οξείδωση γλυκόζης στο κυτταρόπλασμα  αποκαθιστά ταχύτερα το υδρολυθέν ATP , από ότι η οξείδωση των ΕΛΟ στα μιτοχόνδρια και ως εκ τούτου κατά την έντονη άσκηση (περιορισμός διαθέσιμου Ο2), γλυκόζη είναι το κυριότερο καύσιμο. Αντίθετα σε ήπια άσκηση και παρατεταμένη, το κυριότερο καύσιμο. Αντίθετα σε ήπια άσκηση και παρατεταμένη, το κυριότερο καύσιμο είναι τα ΕΛΟ, γιατί σε ίση ποσότητα τα ΕΛΟ (λίπος) παρέχουν διπλάσια ενέργεια από ότι το γλυκογόνο.

 1. Επιβραδυνόμενη εξάντληση γλυκογόνου

Η διαφύλαξη του γλυκογόνου είναι πρώτη προτεραιότητα για αποφυγή μου μυϊκού καμάτου, ο οποίος εμφανίζεται επί εξαντλήσεως του μυϊκού γλυκογόνου κατά την άσκηση και επί αποκλεισμού καρδιοαναπνευστικών αιτιών. Ενεργοποιείται η νεογλυκογενετική οδός για την παροχή των απαιτούμενων ποσών γλυκόζης με τη συμμετοχή γλυκερόλης , αλανίνης και γαλακτικού οξέος , ώστε να περιορισθεί η χρησιμοποίηση του μυϊκού γλυκογόνου, αποτρέποντας την εξάντληση του. Επίσης, περιορισμός χρησιμοποίησης του μυϊκού γλυκογόνου συμβαίνει και με την αύξηση του ρυθμού οξείδωσης των ΕΛΟ.

Έτσι σε παρατεταμένη άσκηση χρησιμοποιείται γλυκόζη που προέρχεται τόσο από την νεογλυκογένεση όσο και από ΕΛΟ του λιπώδους ιστού και που αποτελούν της ασφαλιστικές δικλείδες με 2 στόχους : α) την επάρκεια  υποστρώματος για παραγωγή ενέργειας και β) προστασία μυϊκού γλυκογόνου. Ο ρυθμός εναλλαγής του χρησιμοποιούμενου υποστρώματος συντελεί τη διαφύλαξη της ομοιόστασης γλυκόζης αφ’ ενός και την προσφορά της μεγαλύτερης δυνατής μεταβολικής αποτελεσματικότητας αφ΄ ετέρου.

Οι Μεταβολικές Διαταραχές κατά την άσκηση των Διαβητικών ασθενών

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ο όρος άσκηση προσδιορίζει την συστηματική και κάτω από ιατρικό σχεδιασμό δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο του ατόμου και δεν αφορά την καθημερινή – επαγγελματική κύρια – δραστηριότητα του. Η χρησιμότητα της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη έχει αναγνωρισθεί από το 18ο αιώνα.

Είναι γνωστό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης , αποτελεί μάστιγα του αιώνας μας , ο δε Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 85%- 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη, τείνει να καταστεί επιδημική κατάσταση και προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των τύπου 2 Σ. Διαβητικών ως το 2010. Για την εμφάνιση του ενοχοποιούνται η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό ΣΔ και η ηλικία. Η όλη αλλαγή του τρόπου ζωής, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και βιομηχανικές χώρες είχε σαν αποτέλεσμα την δραστική αύξηση τόσο της επίπτωσης όσο της επικράτησης του τύπου 2 ΣΔ. Ιδιαίτερη σημασία έχει αποδοθεί στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην ελάττωση της σωματικής άσκησης, ως προδιαθεσιακών παραγόντων. Η σύνδεση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας ελαττώνει ή απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Α. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η σωματική άσκηση αποτελεί φυσιολογική κατάσταση και επιβάλλεται τόσο στα φυσιολογικά άτομα όσο και στους διαβητικούς ασθενείς. Για την παροχή της απαραίτητης ενέργειας για την μυϊκή σύσπαση χρειάζονται «καύσιμες ύλες», οι οποίες παρέχονται από τις αποθήκες του οργανισμού. Οι υδατάνθρακες υπό τη μορφή γλυκογόνου είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και στο μυϊκό ιστό. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα υπό μορφή τριγλυκεριδίων ευρίσκονται κύρια στο λιπώδη ιστό, αλλά και στο μυϊκό ιστό σε μικρό ποσοστό. Τα αμινοξέα , που προέρχονται από τις πρωτεΐνες, αποτελούν την τελευταία πηγή παροχής ενέργειας και χρησιμοποιούνται μετά το σημαντικό περιορισμό της προσφοράς ΕΛΟ και ΤΓ. Ο σκελετικός μυς χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τα ΕΛΟ τα οποία οξειδούμενα παρέχουν την απαιτούμενη από τον μυ ενέργεια.

Στην άσκηση με την έναρξη της, αυξάνουν σημαντικά οι απαιτήσεις σε υπόστρωμα, για την παραγωγή ενέργειας. Σε αρχικά στάδια άσκησης την κύρια πηγή ενέργειας αποτελεί το γλυκογόνο, που υπάρχει διαθέσιμο και που παρέχει το χρόνο, ώστε να κινητοποιηθούν η γλυκόζη και τα ΕΛΟ. Με την πάροδο της άσκησης επέρχεται η εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου και προοδευτικά η ενέργεια παρέχεται από το γλυκογόνο του ήπατος (γλυκογονόλυση) και στη συνέχεια από την ηπατική παραγωγή (νεολυογένεση). Τελικά το κύριο υπόστρωμα παροχής ενέργειας είναι τα ΕΛΟ, χωρίς βέβαια να καταφέρνουν την πλήρη αντικατάσταση της γλυκόζης, ιδίως στην επίμονη παρατεταμένη άσκηση (μαραθώνιος) οπότε είναι απαραίτητη η επαρκής παροχή γλυκόζης στο ήπαρ (για αποφυγή υπογλυκαιμίας).

Ορμονικές παρεμβάσεις κατά την άσκηση

Η αλληλεπίδραση γλυκαγόνης – ινσουλίνης ρυθμίζει την κινητοποίηση της γλυκόζης από το ήπαρ στις περισσότερες  περιπτώσεις άσκησης, ενώ η αλληλεπίδραση κατεχολαμινών – ινσουλίνης ελέγχει την πρόσληψη της κινητοποιημένης γλυκόζης από τους μυς. Ο εγκέφαλος παίζει ρυθμιστικό ρόλο στις ανωτέρω ρυθμίσεις και αντιδρά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός. Στην κατάσταση αναπαύσεως για να προκληθεί αντίδραση, απαιτείται μεγάλη μείωση των επιπέδων γλυκόζης πλάσματος, ενώ κατά την άσκηση ακόμη και μικρές μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης συνεπάγονται έκκριση επινεφρίνης και αύξηση της ευαισθησίας του εγκεφάλου ακόμη και σε μικρές μεταβολές της κατανομής του οξυγόνου, με αποτέλεσμα την μέγιστη ανταπόκριση όλων των ρυθμιστικών ορμονών.