RSS

Blog

Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία;
Τι είναι η τροφική αλλεργία; Η τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση (εκούσια ή μη) ενός αλλεργιογόνου τροφίμου. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ρυθμίζουν την εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας.
Σνακ για αλλεργικούς
Υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί σε κάποια τροφή, αλλά και πάλι δεν είστε σίγουροι; Ας δούμε συνοπτικά, τι είναι η τροφική αλλεργία, πώς προκαλείται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή μέσω της διατροφής.
Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Όλοι μας λίγο πολύ κατά καιρούς έχουμε ενημερωθεί για τα οφέλη στον οργανισμό από την τακτική φυσική δραστηριότητα ακόμα κι αν αυτή είναι χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα. Όμως γνωρίζει κανείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η καθιστική ζωή στον οργανισμό;
Τι μπορεί να κάνει η διατροφή για τους πόνους περιόδου;
Για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας η επίτευξη ενός φυσιολογικού έμμηνου κύκλου είναι μέγιστης σημασίας. Ένας ομαλός κύκλος συμβάλει τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία κάθε γυναίκας. Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για την έμμηνο ρύση ( κοινώς περίοδο) αλλά και κατά τις ημέρες τις περιόδου συμβαίνουν στο σώμα μια σειρά από μεταβολές που έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της περιόδου που ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών ποικίλουν τόσο από γυναίκα σε γυναίκα όσο και από μήνα σε μήνα για κάθε γυναίκα.
Τελικά είναι ωφέλιμα ή όχι τα τεχνητά γλυκαντικά στο διαβήτη;
Τι είναι οι γλυκαντικές ύλες; Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ορίζονται τα φυσικά εκείνα ή τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων από το 1978, με σκοπό να προσφέρουν γλυκιά γεύση , με μικρό έως ελάχιστο θερμιδικό κόστος, τόσο για τις περιπτώσεις ατόμων που επιθυμούν καλύτερο έλεγχο του σωματικού του βάρους, όσο και για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που επιθυμούν καλύτερο έλεγχο, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Παχυσαρκία και υποσιτισμός: οι δύο όψεις της κακής διατροφής
Μεγάλη είναι μέχρι σήμερα η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την κακή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου που τον έχει οδηγήσει σε ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. αλλά και των συνοδών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Είναι πραγματικά όμως αυτή η μόνη συνέπεια της «κακής» διατροφής;
Bότανα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν εναλλακτικές και συγχρόνως ασφαλείς επιλογές της φύσης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (hormone replacement therapy). Αυτό συμβαίνει γιατί η φαρμακευτική αντιμετώπιση με υποκατάσταση ορμονών, πολλές φορές επιφέρει συμπτώματα έντονα και δυσάρεστα, τα οποία είναι ικανά να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.
Παιδική Παχυσαρκία: ένας καινοτόμος τρόπος αντιμετώπισης
«Πως μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή όταν σε κάθε γωνιά έχει ταχυφαγείο ή όταν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ακριβύνει τόσο στην αγορά; Πως μπορούν οι χαμηλόμισθοι γονείς να διασφαλίσουν ένα επαρκή χρόνο άσκησης για τα παιδιά τους όταν δεν υπάρχουν ασφαλής παιδότοποι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το χρόνο τον οποίο παρακολουθούν τα παιδιά σας τηλεόραση ή παίζουν στον υπολογιστή και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να προκαλέσετε άγχος και σύγχυση;»
Μπορεί το stress να σου αυξήσει τη χοληστερόλη;
Είναι αλήθεια πως το stress αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα αυτό καθημερινά. Το stress δεν είναι απαραίτητα αρνητικό- στη σωστή ποσότητα συμβάλλει στην κινητοποίηση και την εγρήγορση του ατόμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να το αποβάλουμε και το αίσθημα αυτό αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, δηλαδή τις βασικές μας συνήθειες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, αλλά και ο ύπνος;
Υπέρταση και διατροφή
Η υπέρταση αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα υγείας, που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους αλλά και τους ενήλικες, ακόμη και παιδιά και εφήβους. Αποκαλείται μάλιστα «σιωπηρός δολοφόνος», γιατί μπορεί να μην δίνει συμπτώματα, αλλά ξαφνικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.