RSS

Blog

Ποια είναι η χρησιμότητα του Νεφελοποιητή;

Τι είναι ο νεφελοποιητής;

Ο νεφελοποιητής είναι μια μικρή και εύχρηστη συσκευή ο οποίος διασπά τα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, και από υγρή μορφή τα μετατρέπει σε νέφος για την θεραπεία του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος χωρίς να απαιτείται ο συντονισμός της αναπνοής του ασθενούς. Υπάρχουν δύο τύποι νεφελοποιητών, οι σταθεροί και οι φορητοί.

Οι συσκευές αυτές είναι , εύχρηστες, σχεδιασμένες για κατ’οίκον νοσηλεία, των οποίων ο ρόλος είναι η μετατροπή του φαρμάκου από υγρή σε αέρια μορφή με αιωρούμενα μικροσταγονίδια που εύκολα μεταφέρονται στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα χωρίς να απαιτείται η προσπάθεια.
Η χρήση των νεφελοποιητών στο σπίτι από ασθενείς με σοβαρά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής ‘νοσοκομειακού τύπου’ θεραπείας και πιθανώς η μείωση πιθανότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο. Βοηθάει ιδιαίτερα σε ασθενείς με επηρεασμένη δυνατότητα συντονισμού με τις άλλες διαθέσιμες συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων (πχ υπερήλικες, μικρά παιδιά, άτομα με άνοια ή ΑΕΕ κά).

Οι νεφελοποιητές αποτελούν χρήσιμα θεραπευτικά εργαλεία στα αποφρακτικά νοσήματα ενώ επίσης χρησιμοποιούνται για εφύγρανση-ρευστοποίηση εκκρίσεων και, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, για πρόκληση απόχρεμψης μέσω υπέρτονου διαλύματος ώστε να ληφθεί υλικό για εξετάσεις πτυέλων.

Θεραπεία αναπνευστικών νοσημάτων μέσω νεφελοποιητή

Με τη θεραπεία μέσω νεφελοποιημένων φαρμάκων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική και ασφαλής  θεραπεία, στοχευόμενη στον πνεύμονα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων. Η θεραπεία μέσω νεφελοποιητή, παρακάμπτει την χορήγηση φαρμάκων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αποφεύγοντας τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν από ενδοφλέβια θεραπεία.

Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από βαριάς μορφής αναπνευστικών λοιμώξεων, ή βρίσκονται σε περιόδους παρόξυνσης, όπως κατά την περίοδο της άνοιξης εμφανίζεται το αλλεργικό άσθμα κρίνεται απαραίτητη η χρήση φαρμάκων μέσω νεφελοποιητή. Στις περιπτώσεις που δημιουργηθεί φραγμός στους αεραγωγούς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή ή εισπνεόμενα φάρμακα κορτιζόνης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιας κατάστασης είναι με τη διάσπαση εισπνεόμενου αερολύματος με τη χρήση νεφελοποιητή.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση οξυγονοθεραπείας χρησιμοποιούν και νεφελοποιητή για πλήρη θεραπεία των πνευμόνων και αντιμετώπιση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως:

 • Επιθέσεις άσθματος και άσθματος: Σπασμοί των αεραγωγών που προκαλούνται συνήθως από αλλεργική αντίδραση.
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ): Μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που εμποδίζει τη ροή του αέρα από τους πνεύμονες.
 • Κυστική ίνωση: Μια κληρονομική κατάσταση στην οποία το σώμα δημιουργεί παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και το πάγκρεας.
 • Άλλες αναπνευστικές ασθένειες και βήχα

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων επιτρέποντας στα συνταγογραφούμενα φάρμακα να φτάσουν στους πνεύμονες, όπου απορροφώνται και μπορούν να ανακουφίσουν γρήγορα τα συμπτώματα. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται από γιατρούς για χρήση σε νεφελοποιητές περιλαμβάνουν:

 • Beta2-αγωνιστές (βρογχοδιασταλτικά): Ένα φάρμακο που διευρύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων για να αυξήσει τη ροή του αέρα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι β-αγωνιστές βραχείας δράσης μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση στα συμπτώματα του άσθματος.
 • Κορτικοστεροειδή: Ένα στεροειδές που σταματά τη φλεγμονή για την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.
 • Αντιβιοτικά: Τα εισπνεόμενα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις των αεραγωγών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Η υπέρταση είναι μια μακροχρόνια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι η κύρια αιτία πρώιμων θανάτων παγκοσμίως, υπεύθυνη για περισσότερους από 28.000 θανάτους κάθε ημέρα.

Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα) ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό. Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η μειωμένη φυσική άσκηση ή έλλειψη αυτής, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά. Αρχικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άνοια. Η πρόληψη, ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υπέρταση και τις επιπτώσεις της.

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στηρίζοντας την πρόληψη και την αυτοδιαχείριση της υπέρτασης, οργανώνει δράση με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό για το κοινό στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 σε 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους. Τελικά μόνο το 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση. Σημειώνεται ότι άριστη ρύθμιση της πίεσης μπορεί σήμερα να επιτευχθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κατά κανόνα με απλό δασολογικό σχήμα μια φορά την ημέρα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συνυπάρχοντα προβλήματά του ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη προστασία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ομάδα δράσης και ενημέρωσης του κοινού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοραή την Τρίτη, 17/05/2022, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Πηγή: eody.gr

Ποσό καλά γνωρίζουμε την αντηλιακή προστασία για το δέρμα τους καλοκαιρινούς μήνες;

Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γύρω από τη χρήση του αντηλιακού; Ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη ώρα εφαρμογής του;  Υπάρχει ιδανικό αντηλιακό; Ορισμένοι τύποι δέρματος χρειάζονται υψηλότερους δείκτες προστασίας; Για τα παιδιά  πρέπει να αγοράζουμε ειδικό αντηλιακό;  Συγκεκριμένα, η βάση του αντηλιακού θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος. «Τα λιπαρά δέρματα», σύμφωνα με τον δερματολόγο, «χρειάζονται γαλακτώματα, spray, gel ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια».  

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται σε ένα αντηλιακό, αυτός είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει, σε σχέση με τον χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού.  «Αν π.χ. ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 10, αυτό σημαίνει ότι ένα  άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 10×15=150 λεπτά. Ύστερα από αυτό το διάστημα το αντηλιακό δεν προστατεύει και πρέπει να ανανεώνεται» συμβουλεύει ο κ. Μπαλαμώτης, απαντώντας παράλληλα και σε πέντε ερωτήματα για τη σωστή χρήση του αντηλιακού. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού αντηλιακού;

Θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες, να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό, να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ και να προφυλάσσει από την αφυδάτωση.

Ποια άτομα χρειάζονται υψηλότερους δείκτες στα αντιηλιακά;

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο.

Ποια αντηλιακά θα πρέπει να επιλέγουμε για τα παιδιά;

Θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μικρότερο των τριών χρόνων, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κρέμα με δείκτη προστασίας γύρω στο 12 με 15. Η αντηλιακή προστασία στα παιδιά πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

Το αντηλιακό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καλά πλυμένο και στεγνό δέρμα. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι ιδρωμένο, βρώμικο.  Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες. Επίσης θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

Ποια σημεία του δέρματος πρέπει να προστατεύονται;

Σε όλα τα φωτοεκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα πτερύγια των αυτιών και κυρίως τα χείλη. Τα χείλη ερεθίζονται εύκολα, διευκολύνοντας τις χειλίτιδες και τους έρπητες, γι’ αυτό σε αυτήν την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά αντηλιακά στικ με υψηλούς δείκτες προστασίας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλλεργίες και Άνοιξη. Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης τους;
Άνοιξη σημαίνει λουλούδια και ανθισμένα δέντρα. Και αν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εποχιακές αλλεργίες, Άνοιξη σημαίνει, επίσης, φτέρνισμα, μπούκωμα (ρινική συμφόρηση), συνάχι (ρινική καταρροή) και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι εποχιακές αλλεργίες (όπως η αλλεργική ρινίτιδα) μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία στην καθημερινότητά σας. Αλλά προτού φτάσετε σε απόγνωση πριν καλά-καλά να μπει η Άνοιξη, δοκιμάστε τις ακόλουθες απλές στρατηγικές, για να μειώσετε και να θέσετε υπό έλεγχο φέτος τις εποχιακές σας αλλεργίες:

Μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνες ουσίες

Για να μειώσετε την έκθεσή σας στις ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας την Άνοιξη…

 • Μείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τις ξηρές και με αρκετούς ανέμους ημέρες. Η καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω είναι μετά από μια καλή βροχή, η οποία θα έχει καθαρίσει την ατμόσφαιρά από τη γύρη.
 • Μειώστε στο ελάχιστο τις εργασίες με φυτά και γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή. Οι δουλειές κηπουρικής ανασηκώνουν τα αλλεργιογόνα που έχουν καθίσει στο έδαφος και στα φύλλα των φυτών.
 • Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι από έξω, βγάλτε τα ρούχα σας αμέσως και κάντε ένα γρήγορο ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα ρούχα αυτά μην τα κρατάτε στον ίδιο χώρο του σπιτιού που κινείστε κι εσείς και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμάστε το βράδυ.
 • Προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που πλένετε σε στεγνωτήριο και όχι να τα αφήνετε έξω, όπου, όντας βρεγμένα, μαζεύουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες γύρη από την ατμόσφαιρα.
 • Προμηθευτείτε μια μάσκα για να προστατεύσετε την μύτη και το στόμα σας από τη γύρη, όταν είστε έξω.

Επιπλέον μέτρα, όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά…

 • Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που ενδεχομένως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την καταπολέμηση της αλλεργίας, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.
 • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα το βράδυ, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.
 • Αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα.
 • Κρατήστε την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή

Δεν υπάρχει κανένα “θαυματουργό” προϊόν που μπορεί να εξαλείψει όλα τα αλλεργιογόνα από τον αέρα στο σπίτι σας, αλλά μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

 • Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό στο σπίτι (και στο αυτοκίνητό σας). Τα κλιματιστικά περιέχουν φίλτρα που συγκρατούν αρκετό ποσοστό από την γύρη στο εξωτερικό περιβάλλον.
 • Βάλτε φίλτρα υψηλής απόδοσης στο κλιματιστικό και φροντίστε να τα καθαρίζετε πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης.
 • Προμηθευτείτε έναν αφύγραντήρα, για να διατηρήσετε τον εσωτερικό αέρα στο σπίτι πιο ξηρό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα φορητό φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης (ΗΕPΑ) στην κρεβατοκάμαρά σας.
 • Καθαρίστε τα πατώματα στο σπίτι συχνά με ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο τύπου HEPA.

Φάρμακα κατά των αλλεργιών

Διάφοροι τύποι φαρμάκων χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της αλλεργίας:

 • Αντισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αντισταμινικά μπορεί να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από το φτέρνισμα, τη φαγούρα, τη ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια. Αυτά τα φάρμακα περιέχουν λοραταδίνη, σετιριζίνη και φεξοφεναδίνη.
 • Αποσυμφορητικά. Τέτοια χάπια, όπως αυτά που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, μπορεί να σας προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση από την ρινική συμφόρηση. Τα αποσυμφορητικά υπάρχουν, επίσης, σε μορφή ρινικού σπρέι και περιέχουν οξυμεταζολίνη και φαινυλεφρίνη. Τα ρινικά αποσυμφορητικά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο για λίγες συνεχείς ημέρες κάθε φορά. Αν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιδεινώσετε τα πραγματικά συμπτώματα.
 • Ρινικό σπρέι. Τα ρινικά σπρέι νατρίου μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, αν και είναι πιο αποτελεσματικά αν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από αλλεργίες.
 • Συνδυασμός φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα αλλεργίας συνδυάζουν ένα αντιισταμινικό με ένα αποσυμφορητικό. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τον συνδυασμό λοραταδίνης-ψευδοεφεδρίνης και φεξοφεναδίνης-ψευδοεφεδρίνης.

Να ξεπλένετε τακτικά τα ιγμόρειά σας

Το να καθαρίζετε τις ρινικές σας διόδους με αλατούχο διάλυμα είναι μια γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική λύση για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Το ξέπλυμα απομακρύνει μαζί με τη βλέννα και τα αλλεργιογόνα από την μύτη σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου κάθε έτους. Διοργανώνεται από την "Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα" (GINA) με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.

Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα. Το άσθμα χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες, δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα είναι: η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπιας μορφής έως έντονα. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Διακρίνεται σε δυο κύριες κατηγορίες.

α. Το εξωγενές άσθμα. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτία εξωγενείς αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα γάτας και τα οικιακά ακάρεα. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί και από τον κρύο αέρα ή τον καπνό του τσιγάρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που πάσχουν από το εξωγενές άσθμα θεραπεύονται σταδιακά ή ακόμα και ζουν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, απλά αποφεύγοντας το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

β. Το ενδογενές άσθμα. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του. Η αιτία του είναι άγνωστη.

Αλλες μορφές άσθματος
Εκτός από τον παραπάνω διαχωρισμό του άσθματος στις δύο μεγάλες κατηγορίες υπάρχουν και ορισμένες μορφές με χαρακτηριστικές ιδιότητες. Αυτές είναι :
1. Το άσθμα μετά από άσκηση. Στη μορφή αυτή του άσθματος οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται μετά από άλλοτε άλλου βαθμού άσκηση.
2. Το επαγγελματικό άσθμα. Η μορφή αυτή του άσθματος εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορες εισπνεόμενες ουσίες που σχετίζονται με το επαγγελματικό περιβάλλον (π.χ. αλεύρι σε αρτοποιούς, σκόνη ξύλου σε μαραγκούς, βαφές χρωμάτων σε βαφείς κ.λ.π.).
3. Το νυχτερινό άσθμα. Χαρακτηριστικό της μορφής αυτής του άσθματος είναι ότι οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται κατά την διάρκεια της νύκτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το νυκτερινό άσθμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε ασθματικούς που δεν θεραπεύουν επαρκώς το άσθμα τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αιτίες που προκαλούν άσθμα

 1. Αλλεργία.Στις πιο γνωστές ουσίες που προκαλούν αλλεργία, ανήκουν γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη (ή καλύτερα παράσιτα που ζουν στη σκόνη), τρίχες ή λέπια ζώων, πούπουλα, φάρμακα και τροφές όπως π.χ. τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στάρι, καρύδια, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή κ.ά.
  2. Λοιμώξειςκυρίως του αναπνευστικού συστήματος όπως π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.
  3. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως έντονη χαρά ή λύπη.
  4. Περιβαντολογικοί παράγοντες όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.
  5. Επαγγελματικοί παράγοντες όπως η εισπνοή κόνεων ή αερίων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ειδικής μορφής άσθματος που λέγεται επαγγελματικό. Το αλεύρι, τα ρινίσματα ξύλου, οι αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ουσιών που συναντώνται στον εργασιακό χώρο και που πολλές φορές ευθύνονται για την πρόκληση επαγγελματικού άσθματος.

Φάρμακα για το άσθμα

 1. Ανακουφιστικάή όπως αλλιώς λέγονται βρογχοδιασταλτικά και είναι εκείνα που χορηγούνται πάνω στην κρίση και στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τη δύσπνοια και
  2. Προληπτικάπου είναι αυτά που χορηγούνται στα ενδιάμεσα των κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στο να προλαμβάνουν την επέλευση νέων κρίσεων.

  Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα δρουν στις συνεσπασμένες μυϊκές ίνες που περιβάλουν τους βρόγχους προκαλώντας χαλάρωση αυτών και κατά συνέπεια διάνοιξη των αποφραγμένων αεροφόρων οδών. Μερικά φάρμακα μπορούν να δράσουν και σαν ανακουφιστικά και σαν προληπτικά. Αν και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν υπό πολλές μορφές (εισπνοές, ενέσεις, χάπια, υπόθετα, σιρόπια) εν τούτοις πιο αποτελεσματική και πιο ενδεδειγμένη μορφή για την αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης είναι οι εισπνοές.

Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.

Στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές

Αλλεργίες και Άσθμα

Συμπτώματα

Μπορεί να εκδηλωθούν ως ρινίτιδα με καταρροή, επιπεφυκίτιδα με καταρροή και κόκκινα μάτια, με βήχα και δύσπνοια ως άσθμα. Σήμερα είναι γνωστό ότι η οικογενειακή (γενετική) προδιάθεση σε συνδυασμό με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των αλλεργικών παθήσεων. 

Προηγείται πάντα μια περίοδος ευαισθητοποίησης του ασθενούς, η οποία μπορεί να είναι από ένα έως αρκετά χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι γύρηακάρεα οικιακής σκόνηςτρίχωμα σκύλου ή γάτας κ.λ.π. χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και το ποτέ θα εμφανίσει συμπτώματα είναι άγνωστο.

5 βασικά σημεία για φυσιολογική ζωή με άσθμα

 • Δημιουργήστε μια καλή σχέση συνεργασίας με το γιατρό σας.
 • Αναγνωρίστε και προσπαθήστε να αποφεύγετε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.
 • Λαμβάνετε σωστά και τακτικά τα φάρμακά σας.
 • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα ώστε να καταλάβετε νωρίς την επιδείνωση.
 • Αντιμετωπίστε σωστά τις κρίσεις.

Πηγή : pneumonologikokentro.gr/

Ποιες είναι οι χρήσεις των στηθοσκοπίων;

Όλα άρχισαν με έναν χάρτινο αυλό.

Σύγχρονα στηθοσκόπια: μια ιστορία 200 χρόνων.

Το 1816, ο Γάλλος γιατρός Rene Laennec εφηύρε το πρώτο στηθοσκόπιο χρησιμοποιώντας έναν μακρύ αυλό από τυλιγμένο χαρτί, για να μεταφέρει τον ήχο από το στήθος του ασθενούς στο αυτί του. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή τρόπο δημιουργίας της εφεύρεσης του Laennec διαφέρουν μεταξύ τους. Ωστόσο, από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι ακουστικές ιδιότητες του αυλού βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του Laennec να ακούει ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων με ζωτική σημασία. Ο Laennec δημιούργησε το όνομα "στηθοσκόπιο" από δύο ελληνικές λέξεις: τη λέξη «στήθος» και τη λέξη «σκοπείν», η οποία σημαίνει «βλέπω» ή «εξετάζω». Ονόμασε επίσης τη μέθοδο χρήσης του στηθοσκοπίου «auscultation» (στηθοσκόπηση/ακρόαση) από το ρήμα «auscultare» (ακούω).

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο George P. Camman από τη Νέα Υόρκη δημιούργησε το πρώτο στηθοσκόπιο με μία ελιά για κάθε αυτί. Αυτό το σχέδιο χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 100 χρόνια με ελάχιστες τροποποιήσεις.

Πρόοδος στην ακουστική.

Στην αρχή της δεκαετίας του '60, ο Δρ. David Littmann, ένας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διακεκριμένος καρδιολόγος και αναγνωρισμένη διεθνής αυθεντία στους ηλεκτροκαρδιογράφους, δημιούργησε ένα επαναστατικό νέο στηθοσκόπιο με εξαιρετικά βελτιωμένες ακουστικές επιδόσεις. Συνέβαλε στη μετατροπή μιας απλής ακροαστικής συσκευής σε ένα ισχυρό εργαλείο διάγνωσης. Η 3M απέκτησε την επιχείρηση παραγωγής στηθοσκοπίων του Δρ. Littmann μερικά χρόνια αργότερα και συνέχισε τη βελτίωση και την τελειοποίηση των σχεδίων του.

Πέντε συμβουλές για την ορθή χρήση του 3M™ Littmann® Στηθοσκοπίου.

 1. Ευθυγράμμιση των ακουστικών

Πριν τοποθετήσετε τις ελιές στα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι δείχνουν προς τα εμπρός, στην αντίθετη από εσάς κατεύθυνση. (Εικόνα A) Αυτό διασφαλίζει ότι οι αυλοί των ακουστικών θα ευθυγραμμίζονται με τους ακουστικούς σας πόρους, για περισσότερη άνεση και μέγιστη μετάδοση ήχου. Κρατώντας τα ακουστικά μπροστά σας και έχοντας έναν αυλό σε κάθε χέρι, τραβήξτε τα ακουστικά για να ανοίξουν και τοποθετήστε τις ελιές στα αυτιά σας. (Εικόνα Β)

Αν η εφαρμογή δεν είναι άνετη ή αν η ακουστική απόδοση δεν είναι επαρκής, ρυθμίστε τη δύναμη τάσης στα ακουστικά. Όλα τα στηθοσκόπια Littmann διαθέτουν ρυθμιζόμενα ακουστικά. Πιέστε μαλακά τους αυλούς των ακουστικών μεταξύ τους για την αύξηση της δύναμης τάσης ή τραβήξτε το ένα μακριά από το άλλο για τη μείωση της δύναμης τάσης.

Η εσφαλμένη τοποθέτηση των ακουστικών (όπως για παράδειγμα η περίπτωση στην οποία οι ελιές δείχνουν προς τα πίσω, Εικόνα C) ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα κακή ηχομόνωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλήρη φραγή του ήχου.

 1. Χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ελιάς

Για βέλτιστη ακουστική απόδοση είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το μέγεθος ελιάς που ταιριάζει καλύτερα στο αυτί σας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τις μαλακές ελιές. Όλες οι ελιές των Littmann Στηθοσκοπίων διατίθενται σε μικρό και μεγάλο μέγεθος.

 1. Περιστρέψτε προς τη σωστή πλευρά

Όταν χρησιμοποιείτε ένα διπλής όψης Littmann Στηθοσκόπιο, πρέπει να ανοίξετε (ή να υποδείξετε) την πλευρά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε—κώδωνας ή διάφραγμα— περιστρέφοντας τον κώδωνα. Αν το διάφραγμα είναι ανοιχτό, ο κώδωνας θα κλείσει, εμποδίζοντας στον ήχο να περάσει από μέσα του και αντίστροφα.

 1. Αφαίρεση πιθανών εμποδίων

Αν συνήθως κουβαλάτε το στηθοσκόπιό σας μέσα σε τσέπη ή δεν το καθαρίζετε συχνά, ενδέχεται να συσσωρευθούν χνούδια ή ρύποι και να παρεμποδίζουν τη διαδρομή του ήχου. Για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων, καθαρίζετε και φροντίζετε τακτικά το στηθοσκόπιό σας. Αν χρησιμοποιείτε ένα 3M™ Littmann® Cardiology III™ ή Classic III™ Στηθοσκόπιο, διατηρήστε τον ανοιχτό κώδωνα καθαρό από ρύπους καλύπτοντάς τον με το αφαιρούμενο διάφραγμα.

 1. Έλεγχος της στεγανοποίησης

Τα Στηθοσκόπια βασίζονται στην αεροστεγή μόνωση, έτσι ώστε να μεταφέρουν τους ήχους του σώματος του ασθενούς στο αυτί του γιατρού. Τα εξαρτήματα που έχουν χαλαρώσει στον κώδωνα, οι χαλαροί ή ραγισμένοι αυλοί ή τυχόν ελιές που έχουν τοποθετηθεί με εσφαλμένο τρόπο ενδέχεται να εμποδίζουν την αεροστεγή μόνωση.

Τέλος, παρακάτω θα δούμε τις χρήσεις του στηθοσκοπίου:

 • Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Πιθανώς η πιο κοινή χρήση του στηθοσκοπίου, ειδικά πριν αρκετά χρόνια, είναι η ακρόαση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης στη βραχιόνια αρτηρία. Αποτελούσε παλαιότερα τον μόνο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όμως πλέον έχει υποκατασταθεί από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα.
 • Αξιολόγηση ήχων των πνευμόνων: Επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ποιότητα της αναπνοής, τυχόν εμπόδια των αεραγωγών, καθώς και τριβές που υποδηλώνουν φλεγμονή του υπεζωκότα. Η ακρόαση ξεκινάει πάνω από την κλείδα, καθώς ο πνευμονικός ιστός εκτείνεται τόσο ψηλά και εκτείνεται προς τα δεξιά και τα αριστερά με βάση συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ακροαστεί ο γιατρός.
 • Αξιολόγηση των καρδιακών κτύπων: Με τα στηθοσκόπια, ο καρδιολόγος ακούει τον ρυθμό και τον τύπο του καρδιακού κτύπου καθώς και ήχους που δεν πρέπει φυσιολογικά να ακούγονται, όπως φυσήματα. Η ακρόαση περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές, την αορτική, την πνευμονική, την τριπλή και τη μιτροειδή. 
 • Ακρόαση του εντέρου: Αυτό γίνεται, για να ανιχνευθεί πιθανή απόφραξη ή ειλεός και είναι από τις πιο απλές λειτουργίες του στηθοσκοπίου.
 • Ανίχνευση ανώμαλων ήχων στις αρτηρίες: Οι ανώμαλοι ήχοι στις αρτηρίες φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στένωση της αρτηρίας, όπως στην αρτηριοσκλήρωση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευθούν στην καρωτίδα, στην κοιλιά, στα νεφρά, στη μηριαία και στη λαγόνια αρτηρία, όπου μπορούν να εντοπιστούν ανευρύσματα αορτής.
 • Μέτρηση του μεγέθους του ήπατος: Με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο που ξεκινάει από τη δεξιά θηλή και εκτείνεται προς τα κάτω μπορεί να επισημανθεί η θέση και το μέγεθος του ήπατος. 

 

Πηγές : 3Μ HELLAS, THRAKIKI

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. σας εύχεται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!
🐣Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. και οι συνεργάτες της,
σας εύχονται Θερμές Ευχές για
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
Υγεία & Αισιοδοξία
σε εσάς και τις οικογένειές σας. 🐣

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή θερμόμετρα για την μέτρηση της θερμοκρασίας μας;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την υγεία μας είναι το θερμόμετρο. Το θερμόμετρο μας βοηθά να μετράμε την θερμοκρασίας μας όταν αρρωσταίνουμε ή όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα  είδη θερμόμετρων ποικίλουν έτσι ώστε να μας διευκολύνουν για την περίπτωση που θα χρειαζόμαστε.

Συγκεκριμένα μερικά δημοφιλή στην χρήση είδη είναι:

 • υδραργύρου
 • ηλεκτρονικά
 • υπερύθρων

Αυτοί οι τύποι ιατρικών θερμομέτρων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Οι υψηλοί βαθμοί μπορεί να είναι απόδειξη διαφόρων παθολογιών,  αυτό μπορεί να ισχύει για φλεγμονώδεις ασθένειες, νόσους του εγκεφάλου, καρκίνο κ.λπ.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο δείκτης θα πρέπει να είναι 36,6 ° C. Αλλά αυτός ο δείκτης μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της εμμηνόρροιας, της ωορρηξίας ή ακόμα και της ημέρας.

Ηλεκτρονικό Θερμόμετρο

Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο αποτελείται από ένα θερμίστορ, το οποίο είναι το κύριο συστατικό αυτής της συσκευής.

Όταν οι μετρήσεις κυμαίνονται, αλλάζει το επίπεδο αντίστασης. Για να προστατέψει το ηλεκτρονικό θερμόμετρο από ζημιά, το σώμα του είναι κατασκευασμένο από υλικά που δεν επιτρέπουν την υγρασία να διέρχεται.

Μετά τη μέτρηση, μπορείτε να ακούσετε έναν ήχο. Μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα εξετάζοντας την οθόνη της ιατρικής συσκευής.

Ηλεκτρονικό ιατρικό θερμόμετρο: στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Παρέχεται μια διαφανής θήκη για εύκολη αποθήκευση.

Για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό θερμόμετρο, πρέπει να πατήσουμε μόνο ένα κουμπί. Το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί στην οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Για να έχετε το ακριβές αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε στο ορθό ή στο στόμα.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών θερμόμετρων:

 • εύλογη τιμή.
 • σε 3 λεπτά το μέγιστο μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα.
 • είναι ασφαλή στη χρήση - ακόμη και αν η συσκευή σπάσει, δεν θα βλάψει την ανθρώπινη υγεία.
 • καθολικότητα.
 • δεν θα υπάρξουν προβλήματα αν η συσκευή πέσει στο νερό ή στο πάτωμα.
 • η παρουσία πρόσθετων λειτουργιών σε ορισμένες συσκευές - μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, να σας υπενθυμίσω την ανάγκη για αυτό που πρέπει να μετρηθεί και πάλι.
 • μπορείτε να βρείτε εντελώς αδιάβροχα μοντέλα.

 

Θερμόμετρο υδραργύρου

Η ιδιομορφία του είναι ότι μπορεί να θυμηθεί την τελευταία μαρτυρία. Τώρα αυτό το προϊόν είναι ηγέτης πωλήσεων.

Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι η ουσία της αποστολής. Η ευθραυστότητα είναι το κύριο μειονέκτημα της συσκευής. Αν το σπάσει τότε ο υδράργυρος θα χυθεί.

Για την ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι παραλλαγές υδραργύρου πωλούνται σε κελύφη καψουλών. Ακόμη και αν το θερμόμετρο σπάσει, ο υδράργυρος θα παραμείνει μέσα στην κάψουλα.

Παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα των θερμομέτρων υδραργύρου:

 • εύκολο στη χρήση
 • προσιτή
 • μετρήστε τη θερμοκρασία σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτή η ποικιλία θερμόμετρων έχει τα μειονεκτήματά της:

 • ευαίσθητο γυαλί.
 • Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη ευημερία.
 • η συσκευή μπορεί να πέσει και να σπάσει.
 • αν σπάσει, τότε μπορείτε να τραυματιστείτε από το ποτήρι.

 

Η αρχή λειτουργίας ενός θερμομέτρου γυαλιού βασίζεται στο γεγονός ότι ο υδράργυρος επεκτείνεται σε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος: το μέταλλο αρχίζει να αυξάνεται κατά μήκος της γυάλινης δεξαμενής.

Πιστεύεται ότι ένα θερμόμετρο υδραργύρου είναι σε θέση να δώσει τις πιο αξιόπιστες αναγνώσεις.

Η θήκη χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μιας συσκευής υδραργύρου. Η ιατρική συσκευή πρέπει να φυλάσσεται στεγνή, με στήλη προς τα κάτω.

Η παραπάνω ταξινόμηση των θερμομέτρων περιλαμβάνει υπέρυθρα θερμόμετρα. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα μοντέλα υπερύθρων είναι πιο συχνά θερμόμετρα αυτιών: θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αισθητήρα στο αυτί, τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν στην οθόνη. Ένα σήμα θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαδικασίας, όπως και σε ηλεκτρονικά μοντέλα.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιων θερμομέτρων είναι η παρουσία οπίσθιου φωτισμού.

Θερμόμετρο Υπερύθρων

Το υπέρυθρο θερμόμετρο έχει τα πλεονεκτήματά του:

 • κατάλληλο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε έναν ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση ασυνείδητου ή σε αδρανοποιημένη κατάσταση.
 • μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία στα νεογέννητα.
 • δεν είναι απαραίτητο να συνδέσετε τη συσκευή στο σώμα.
 • είναι δυνατές οι επιλογές οπίσθιου φωτισμού.
 • για μέτρηση είναι απαραίτητο να περιμένετε μόνο 2 δευτερόλεπτα.
 • πολύ βολικό στη χρήση?
 • η συσκευή είναι επίσης κατάλληλη για τη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, του νερού.
 • των επιπρόσθετων λειτουργιών, μπορεί να σημειωθεί η παρουσία αφαιρούμενων αποστειρωμένων άκρων και το περίβλημα που προστατεύεται από κρούσεις.

Αυτός ο τύπος θερμόμετρου έχει επίσης μειονεκτήματα:

 • υψηλή τιμή
 • δεν είναι κατάλληλη για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας.

Η λειτουργία τέτοιων συσκευών βασίζεται στην παρουσία ενός υπερευαίσθητου συστατικού που ανταποκρίνεται στις ακτίνες υπέρυθρης ακτινοβολίας που προέρχονται από το ανθρώπινο σώμα.

Όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται σε οθόνη υγρών κρυστάλλων. Το γεγονός ότι η συσκευή έχει ολοκληρώσει την εργασία της μπορεί να βρεθεί από το ηχητικό σήμα.

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε θερμόμετρα για τις παραπαών χρήσεις. Ενδεικτικά είναι : 

Θερμόμετρο ψηφιακό αδιάβροχο Safety AT/G

Θερμόμετρο Κλινικό (Ιατρικό) χωρίς Υδράργυρο SAFETY AT/G

Πηγή: https://icdself.com/

Διατροφή και Covid-19. Πως σχετίζονται;;;

τρόπος ζωής μπορεί να αποδειχθεί αιτία ασθένειας. Ένας τρόπος ζωής βασισμένος σε τρεις σημαντικούς πυλώνες για την υγεία, όπως είναι η αντιοξειδωτική διατροφή, η άσκηση και η νηστεία, μπορούν να περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αξιολογήθηκε η συσχέτιση της γενετικής προδιάθεσης του πνεύμονα και του τρόπου ζωής, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε κάθε ασθενή.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ξεκινούν με την προσθήκη της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της νηστείας. Τέτοιες αλλαγές είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Επομένως, οι συνήθειες για μια υγιεινή καθημερινότητα λαμβάνονται ως μέτρα πρόληψης από το νέο κορωνοϊό.

Διατροφή με αντιοξειδωτικά

Η χρήση συγκεκριμένων ενώσεων με αντιοξειδωτική ισχύ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μολυσματικότητα του Covid-19 και να παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Η χορήγηση της Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), ένα αμινοξύ με βάση το θείο που απαιτείται για τη δημιουργία της γλουταθειόνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική πρόταση. Εκτός από τη NAC, η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του ξενιστή και για τον περιορισμό της εξέλιξης ή ως μέσο πρόληψης από τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που προέρχεται από πρόβατο, έχει θετική δράση σε ποικίλα πειραματικά περιβάλλοντα, σε κυτταρικές σειρές και σε μελέτες in vivo, ενώ τα αποτελέσματά της είναι πολλά υποσχόμενα. Θεωρείται να είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και να προστατεύει από τη φλεγμονή, κυρίως από τη χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση, που κάνει τους ηλικιωμένους ευάλωτους στον COVID-19.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες, in vitro και in vivo, έχουν δείξει ότι πολλές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Οι πολυφαινόλες, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα παράγωγά τους, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο. Συνεπώς, μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα, και η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός προστασίας έναντι του SARS-CoV-2.

Σωματική άσκηση

Τα τελευταία 10 χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, η αεροβική άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (EcSOD), το οποίο διασπά τη ρίζα του υπεροξειδίου σε υγιή και παχύσαρκα άτομα ή άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών μορίων, GSH και GPx, όπου το τελευταίο χρησιμοποιεί GSH για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό. Το κατά πόσο μια συστηματική μακροχρόνια ρουτίνα άσκησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19, πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζεται ότι ένα γυμνασμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό περιβάλλον όπου ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, μπορούν να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα και αντιμετωπιστούν πιο άμεσα.

Νηστεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός οδηγείται σε νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου, περίπου 8 με 10 ώρες ημερησίως. Η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους υγείας αλλά και για θρησκευτικούς λόγους. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τη διαλειμματική και την παρατεταμένη νηστεία.

Η πιο διαδεδομένη είναι η διαλειμματική νηστεία η, όπου η περίοδος νηστείας είναι 14-20 ώρες. Να σημειωθεί πως μελέτες σε υγιή άτομα, καθώς και σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, η διαλειμματική νηστεία είχε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή σημειώθηκαν αλλαγές στο βάρος, την ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη.

Η εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η νηστεία βελτιώνει παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Mε βάση αυτή την ανακάλυψη, ασθενείς που θα προσβληθούν από το κορωνοϊό είναι πιθανό να παρουσιάσουν πιο ήπιες επιπτώσεις και να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου.

Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μετριάσουν την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς η άσκηση, η διατροφή και η νηστεία θωρακίζουν τον οργανισμό. Επιπλέον, η προσπάθεια αλλαγής της καθημερινότητας, διασφαλίζει μια καλή λειτουργία των γονιδίων του πνεύμονα και του οξειδοαναγωγικού συστήματος.

Διατροφη και Covid – 19

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων ( EFSA) μας καθησυχάζει ότι ο ιός Covid – 19 όπως και αντίστοιχοι κορωνοιοι ( SARS-CoV και MERS-CoV) δε μεταδίδεται δια μέσου της τροφικής αλυσίδας.

Επιγραμματικά για την καλή ανάρρωση απο τον κωρονοίο και την πρόσληψη σωστής διατροφής κατα την διάρκεια της λοίμωξης συνίσταται:

Διατροφική ποικιλία - Πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους. Θα ήταν εσφαλμένο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς η ποικιλία των επιλογών μας θα μας εφοδιάσει με μια βεντάλια θρεπτικών συστατικών.

Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

Καταναλώστε τρόφιμα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως βρώμη και σιτάρι που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας. Να αποφύγετε επεξεργασμένα τροφίμα. Η ποικιλομορφία της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μαζί με τη κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να μας προσδώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια. Τα ζυμαρικά και γενικά τα λευκά άλευρα, δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες ( ενέργεια) που στη προκειμένη περίπτωση λόγω έλλειψης κίνησης, δεν τις έχουμε τόσο ανάγκη. 

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιήστε το αλάτι με φειδώ και μειώστε τη χρήση αλμυρών σαλτσών και καρυκευμάτων. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε 5 γραμμάρια (που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα, επιλέξτε κάποιο που δεν έχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Μειώστε τις τροφές που περιέχουν λίπος

Αντικαταστήστε τα έλαια και βούτυρο με το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Δοκιμάστε άλλες μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας.

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά και καφέ (έτοιμο προς κατανάλωση) και επεξεργασμένα ροφήματα γάλακτος. Το ίδιο και με τα γλυκά τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και σοκολάτα. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Το νερό είναι ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και τις υπερβολικές θερμίδες στο σώμα.

Συμπληρώματα διατροφής – με τη ποικιλία στη διατροφή μπορούμε να πετύχουμε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εφόσον είμαστε υγιείς. Εξαίρεση ίσως αποτελούν, τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι αλλά και του χειμώνα που μόλις πέρασε, ίσως χρειάζεται να την ενισχύσουμε με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης είναι 400 – 800 IU ημερησίως. Μη ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και ότι για να δώσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σε παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούμε οπωσδήποτε παιδίατρο και διαιτολόγο.

Κλείνοντας, σαφώς οι καλές πρακτικές υγιεινής και η κοινωνική απομόνωση είναι τα καλύτερα όπλα μας στην πανδημία αλλά η διατήρηση ενός δυνατού, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη προστατευτικό φραγμό όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Πηγή : ertnews.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 είναι: «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα την επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

 • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
 • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
 • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
 • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
 • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
 • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
 • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
 • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
 • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
 • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
 • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
 • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
 • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/14