Anats S.A. Logo
RSS

Blog

Τι γνωρίζουμε για τον Προδιαβήτη;

Ο προδιαβήτης αντιπροσωπεύει μια κατάσταση όπου η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που συναντάται στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 720 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν την κατάσταση. Συνήθως, οι άνθρωποι με προδιαβήτη δεν εμφανίζουν συμπτώματα, κάτι που οδηγεί στο γεγονός ότι πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της στον οργανισμό τους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία άνω των 45 ετών, την παχυσαρκία, μια ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, προηγούμενη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω της μέτρησης της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, της γλυκόζης 2 ώρες μετά από μια δοκιμασία φορτίου, ή μέσω της μέτρησης των επιπέδων HbA1c. Σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, ενήλικες άνω των 35 ετών με υπέρβαρο ή παχύσαρκο σωματικό βάρος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για προδιαβήτη κάθε τρία χρόνια.

Περίπου το 10% των ατόμων με πρόδιαβήτη εξελίσσονται σε σακχαρώδη διαβήτη κάθε έτος. Επιπλέον, ο πρόδιαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, περιφερικής νευροπάθειας και προβλημάτων όρασης. Ο προδιαβήτης μπορεί να βελτιωθεί με σοβαρές μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα (στόχος 30 λεπτών άσκησης, 5 ημέρες την εβδομάδα), υγιεινή διατροφή (πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως) και παρακολούθηση των μεγεθών των μερίδων, καθώς και ψυχολογική, κοινωνική και άλλη υποστήριξη. Άτομα που χάνουν τουλάχιστον 5% έως 7% του σωματικού βάρους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παρόλο που δεν υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία του προδιαβήτη, ορισμένοι ασθενείς με πρόδιαβήτη και άλλες συνδυασμένες παθήσεις όπως υπέρταση ή παχυσαρκία μπορεί να επωφεληθούν από φάρμακα όπως η μετφορμίνη ή τα ενέσιμα GLP-1RA.

Λόγω της υψηλής εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη σε προηγμένες χώρες, όπως στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες όπως το «Care4Diabetes (C4D): Μείωση του φορτίου των μη μεταδοτικών νόσων μέσω πολυσυνθετικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2». Αυτή η κοινή δράση στην Ευρώπη στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής, εστιάζοντας στη διατροφή, στην άσκηση, στον ύπνο και στη διαχείριση του καθημερινού στρες. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, έχει διάρκεια 36 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες. Στην Ελλάδα, η υπεύθυνη αρχή είναι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιγράφονται φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιστροφή του προδιαβήτη και στην πρόληψη της προόδου προς διαβήτη σε σύγκριση με τα φάρμακα μόνα τους.

Γάζα Παραφίνης
Γάζα Παραφίνης
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που περιβάλλουν τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν την ημέρα, εστιάζουμε στην ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών, στη δικαιοσύνη και στα δικαιώματά τους.
Ο πρόδιαβήτης και τα συμπτώματα του

Ο προδιαβήτης είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια προκαταβολική κατάσταση πριν από την εμφάνιση του πλήρους διαβήτη. Αν και δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε πλήρη διαβήτη, οι άνθρωποι με προδιαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Η λειτουργία του προδιαβήτη είναι σημαντική για την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην εμφάνιση του διαβήτη. Οι άνθρωποι με προδιαβήτη ενδέχεται να έχουν προβλήματα με την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ζάχαρου στο αίμα.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του προδιαβήτη και στην πρόληψη της εξέλιξής του σε πλήρη διαβήτη. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα και λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τα συμπτώματα του προδιαβήτη και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια για διάγνωση και πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξής του. Η πρόληψη είναι κλειδί για τη διαχείριση του προδιαβήτη και την πρόληψη της εμφάνισης πλήρους διαβήτη.

Τα συμπτώματα του προδιαβήτη μπορεί να είναι ελαφρά ή απαρατήρητα, ιδίως στα πρώιμα στάδια. Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα προδιαβήτη περιλαμβάνουν:

  1. Υπερβολική δίψα και ενυδράση: Οι άνθρωποι με προδιαβήτη μπορεί να νιώθουν συχνή δίψα και να χρειάζονται να πίνουν πολλά υγρά.
  2. Συχνή ούρηση: Η υψηλή σάκχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε συχνή ούρηση.
  3. Αυξημένη πείνα: Οι άνθρωποι με προδιαβήτη μπορεί να αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι, ακόμη και αφού έχουν φάει.
  4. Εξάντληση: Η ανεπαρκής πρόσβαση στη γλυκόζη, η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα εξάντλησης και κόπωσης.
  5. Αλλαγές στο βάρος: Οι άνθρωποι με προδιαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στο βάρος τους, είτε αύξηση είτε μείωση, παρά την ίδια διατροφική συνήθεια.
  6. Αλλαγές στην όραση: Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το μάτι εστιάζει, προκαλώντας προβλήματα όρασης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίσης συνηθισμένα σε άλλες παθήσεις, οπότε η διάγνωση από επαγγελματία της υγείας είναι ουσιώδης.

Σακχαρώδης Διαβήτης και Σωματική Άσκηση
Κατά τη διάρκειας της άσκησης η ολική σωματική κατανάλωση Ο2 μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 20 φορές , ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις μπορεί να συμβούν στους ασκούμενους μύες. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους οι σκελετικοί μύες χρησιμοποιούν τις εφεδρείες του σε γλυκογόνο και τριγλυκερίδια καθώς επίσης και ελεύθερα λιπαρά οξέα (προερχόμενα από τον μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων του λιπώδους ιστού) και γλυκόζη παραγόμενη από το ήπαρ. Για να προστατευτεί η δε λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος , τα επίπεδα σακχάρου αίματος κατά την διάρκεια της άσκηση παραμένουν σε αξιοσημείωτο βαθμό ικανοποιητικά. Κατ΄αυτόν τον τρόπο υπογλυκαιμία σπάνια συμβαίνει σε μη διαβητικά άτομα.
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων του 2024 αντιπροσωπεύει μια στιγμή αφιερωμένη στην επίγνωση, την εκπαίδευση και τη στήριξη για εκείνους που ζουν με αυτές τις σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Είναι μια ημέρα που φωτίζει την πρόκληση και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, θεραπεία και υποστήριξη.

Σε αυτήν την ημέρα, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώνονται για να δείξουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους προς τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ανθρώποι καθημερινά, καθώς και για τις ανάγκες τους σε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή.

Σε αυτήν την ημέρα, δίνεται έμφαση στη σημασία της ιατρικής έρευνας και της ανάπτυξης νέων θεραπειών και φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη για πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες και υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης ή της γεωγραφικής τους θέσης.

Πέρα από την ιατρική περίθαλψη, η ημέρα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της κοινότητας στην οποία ανήκουν οι ασθενείς. Η στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τους εθελοντές μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός ατόμου που ζει με σπάνια πάθηση.

Τελικά, η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων του 2024 αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που χρειάζονται την υποστήριξή μας και να εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο πιο συνειδητό και συμπονετικό για όλους.

Στρεπτόκοκκος , συμπτώματα και το Strep Test A

 

 

Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου Strep A All Test

 

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας μικροοργανισμός που ανήκει στην ομάδα των στρεπτοκόκκων, γνωστών για την ποικιλία των ασθενειών που προκαλούν στον άνθρωπο. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους διάγνωσης της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α είναι μέσω του strep test A, ένα ταχύτατο τεστ που μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία του μικροβίου στον οργανισμό εντός λίγων λεπτών.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, όπως τη φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, τη ρινίτιδα και την ερυθράλγη. Αυτές οι ασθένειες είναι συχνές ειδικά σε παιδιά και μπορεί να είναι επώδυνες και ενοχλητικές.

Το strep test A είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν αυτό το τεστ για να προσδιορίσουν εάν μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία οφείλεται στην παρουσία του μικροοργανισμού. Το τεστ γίνεται συχνά σε παιδιά με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό και δυσφορία.

Η διάγνωση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α είναι σημαντική για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε άλλα άτομα και στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Συνολικά, το strep test A αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Α, βοηθώντας έτσι στην παροχή γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας.

Ο στρεπτόκοκος Α μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Ορισμένα από τα κύρια συμπτώματα που συνδέονται συχνά με τη μόλυνση από στρεπτόκοκκο Α περιλαμβάνουν:

  1. Πονόλαιμος: Έντονος πόνος στον λαιμό, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος και επώδυνος, και επιδεινώνεται συνήθως κατά την κατάποση.
  2. Πυρετός: Συχνά συνοδευόμενος από μόλυνση από στρεπτόκοκκο Α, ο πυρετός μπορεί να είναι υψηλός και να συνοδεύεται από ανατομικές αναταραχές.
  3. Δυσφορία: Γενική αίσθηση αδιαθεσίας, κούρασης ή αναστάτωσης, που μπορεί να συμβαίνει παράλληλα με άλλα συμπτώματα.
  4. Πονοκέφαλος: Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο.
  5. Ερυθράλγη: Αίσθημα καύσου ή ερεθισμού στην περιοχή της λαιμαργίας, ιδίως κατά την κατάποση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας ανάλογα με το άτομο και τον τύπο της μόλυνσης. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Πως λειτουργεί η άσκηση στους Διαβητικούς τυπου 1 και 2;

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 1

Η Ινσουλίνη  όπως αναφέρθηκε παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες και επηρεάζει άμεσα τις ορμονικές απαντήσεις κατά την άσκηση. Η έλλειψη ενδογενούς ινσουλίνης στον τύπο 1 Σ.Δ. αποτελεί βασικό μειονέκτημα στην προσπάθεια κάλυψης των μεταβολικών αναγκών των ασκούμενων μυών. Εκτός από την ινσουλίνη και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τις μεταβολικές και ορμονικές απαντήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως:

  1. Η ένταση , η διάρκεια και ο τύπος άσκησης
  2. Η γενετική κατάσταση υγείας των διαβητικών και η ηλικία τους.
  3. Η παρουσία μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων επιπλοκών.
  4. Η ποιότητα ρύθμισης της μεταβολικής διαταραχής.
  5. Ο τύπος και η δόση της ινσουλίνης, η θέση της ενέσεως πριν την άσκηση και ο χρόνος που γίνεται, η διατροφή και ο χρονισμός γευμάτων και άσκησης.

 

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2

Η συχνότητα του Σ.Δ. τύπου 2 είναι πολύ μεγάλη, η κινητική της γλυκόζης στο Σ.Δ. τύπου 2 έχει ελάχιστα μελετηθεί. Στον τύπο 2 Σ.Δ. μειονεκτεί ή έκκριση ινσουλίνης, συνήθως όμως επαρκεί. Το πρόβλημα εδώ εστιάζεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη που οφείλεται είτε σε βλάβες στη σύνδεση με τους υποδοχείς ινσουλίνης, είτε σε βλάβη μετά τους υποδοχείς. Η πλειονότητα των διαβητικών τύπου 2  είναι παχύσαρκοι και υπερινσουλιναιμικοί. Επίσης ο τύπος της θεραπείας η δίαιτα τα υπογλυκαιμικά δισκία ή η λήψη ινσουλίνης είναι παράγοντες που εμπλέκονται στην κινητική της γλυκόζης κατά την άσκηση. Είναι γεγονός ότι η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών έναντι της ινσουλίνης, λόγω αυξημένης πρόσληψης της μη οξειδούμενης γλυκόζης και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης. Σε άτομα με Σ.Δ. ΤΎΠΟΥ 2 που αντιμετωπίζονται με δισκία στην παρατεταμένη άσκηση, εμφανίζεται υπογλυκαιμική τάση. Η λήψη δισκίου πριν την άσκηση, διπλασιάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μειώνει τη γλυκόζη κατά 50% και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για υπογλυκαιμικό επεισόδιο κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση. Από μελέτες έχει φανεί ότι άτομα με φυσική δραστηριότητα έχουν καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη, από άτομα με καθιστική ζωή. Η άσκηση πρέπει να σχεδιάζεται και να εκτελείται έτσι ώστε να εξυπηρετεί το συγκεκριμένο διαβητικό (εξατομίκευση).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η άσκηση στα άτομα με Σ.Δ.

  • Προσφέρει βοήθεια
  • Απαιτείται προσεκτικός ατομικός σχεδιασμός.
  • Η έναρξη της να γίνεται μετά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ρύθμισης.
  • Επιβάλλεται εγρήγορση για αναπροσαρμογή της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής.
  • Η ήπια και αυξανόμενη προοδευτικά σε διάρκεια άσκηση είναι κυρίως ακίνδυνη και εξίσου επωφελής και δεν απαιτείται βιασύνη στην εφαρμογή της.
Ο ιός RSV ή Respiratory Syncytial Virus και τα συμπτώματα του
Το RSV, ή Respiratory Syncytial Virus, είναι ένας ιός που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις, κυρίως σε νήπια και μικρά παιδιά. Είναι μια από τις κοινότερες αιτίες πνευμονίας και βρογχίτιδας σε βρέφη και νήπια κάτω των δύο ετών. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια αναπνευστικής δυσχέρειας σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες υγειονομικές παθήσεις.
Πρόσληψη γλυκόζης
Πρόσληψη γλυκόζης Η κατά την μυϊκή άσκηση σύσπαση του μυός αποτελεί ερέθισμα για την πρόσληψη γλυκόζης, από τον ασκούμενο μυ, χωρίς την παρουσία ινσουλίνης όπως και ο εγκέφαλος και στα ερυθρά αιμοσφαίρια παρά ότι ο μυϊκός ιστός , καρδιακός μυς και ο λιπώδης ιστός προσλαμβάνουν τη γλυκόζη μόνο με παρουσία της ινσουλίνης.