RSS

Blog

Έχω πέτρα στα νεφρά. Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;
Άρης, 45 ετών Ο Άρης πρόσφατα διαπίστωσε αιματουρία και είχε πόνο, ο οποίος δεν ανακουφιζόταν με τη διούρηση. Επισκέφθηκε το γιατρό, ο οποίος διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις διέγνωσε πως έχει πέτρα στα νεφρά. Ακόμη, τον παρέπεμψε σε διαιτολόγο, προκειμένου να πραγματοποιήσει αλλαγές στη διατροφή του και να αποφύγει την υποτροπή της νεφρολιθίασης.
Έχω ζάχαρο. Πώς θα το καταλάβω;
O σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα που από τη διάγνωση, ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Η αιτιολογία εμφάνισης του ΣΔ εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη. Υπάρχουν κάποια κλασικά συμπτώματα (γνωστά και ως 3Π) που όταν εμφανιστούν μπορούν να μας οδηγήσουν στη σκέψη ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα με διαβήτη.
Ζάχαρη, ποιος ο ρόλος της στην υπέρταση;
Οι δομικές μονάδες όλων των υδατανθράκων είναι τα απλούστερα σάκχαρα. Η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ των απλών σακχάρων, γνωστών και ως μονοσακχαριτών. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη βρίσκονται στα φρούτα, τα μούρα, τα λαχανικά και το μέλι. Η επιτραπέζια ζάχαρη (ή σουκρόζη) συναποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και συναντάται σε φυσική μορφή στα ζαχαρότευτλα, στο ζαχαροκάλαμο και στα φρούτα.
Μ-eating: Τι να επιλέξεις στην επαγγελματική συνάντηση;
Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στον εργασιακό μας χώρο; Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος εργάζεται περίπου 8 με 10 ώρες την ημέρα όπου συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες και υποχρεώσεις τόσο πνευματικές αλλά και σωματικές. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει. Αρκετοί έχουν ξεκινήσει την μέρα τους χωρίς πρωινό ή έχοντας πιει μόνο έναν καφέ άρα όταν θα πεινάσουν θα φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους λόγω και των γρήγορων ρυθμών που επικρατούν στην δουλειά.
Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης χωρίς φάρμακα
Είναι γεγονός πως από φάρμακα στην Ελλάδα πάμε καλά. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιούν τα νέα φάρμακα. Αυτό εν μέρει είναι καλό αλλά συντηρεί και το μύθο πως καλός γιατρός είναι εκείνος που σου δίνει φάρμακα. Στην οστεοπόρωση υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαρμάκων και ο γιατρός έχει την άνεση να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή που παρουσιάζεται μπροστά του, εφόσον γνωρίζει να αντιμετωπίζει την πάθηση.
Καρκίνος του μαστού: μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις 10 γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες. Παρότι δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καρκίνου και βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε όσους έχουν ήδη παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.
Προσθέστε τον καφέ στα όπλα σας κατά του εγκεφαλικού και της καρδιακής ανακοπής
Τα δεδομένα αυτά, παρουσίασε μια ομάδα ερευνητών πριν 2 βδομάδες περίπου σε συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιολόγων (AHA), όπως θα διαβάσετε και στο πρωτότυπο αγγλικό άρθρο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μέτρησαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% και 8% αντίστοιχα για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ που καταναλώνει κάποιος τη βδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ!
Μέταλλα και εκδήλωση Alzheimer: Υπάρχει συσχέτιση;
Άτομα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη χαλκού, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είχαν έκπτωση νοητικής λειτουργίας τρεις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, η πρόσληψη χαλκού από μόνη της δε φαίνεται να σχετίζεται με έκπτωση νοητικής λειτουργίας σε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Προϊόντα ολικής άλεσης, δείκτες παχυσαρκίας και φλεγμονής
Η σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή με την καλή υγεία λέγοντας ότι «Η σωστή διατροφή είναι θεμέλιο υγείας και φάρμακο κάθε ασθένειας». Πώς μπορεί να ταυτιστεί αυτό όμως με τα προϊόντα ολικής άλεσης και τη σχέση τους με την παχυσαρκία αλλά και τους δείκτες φλεγμονής;
Ενημερωθείτε για την κολπική μαρμαρυγή και αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο
Oι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια τα συμπτώματά της; Η κολπική μαρμαρυγή (KM) είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, στην οποία οι <κόλποι> της καρδιάς (δύο από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται γρήγορα και ακανόνιστα. Έως το ένα τρίτο των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι ασυμπτωματικοί.